Sunday, July 26, 2015

Resepi Rempah Perap Daging Kambing Bakar Black Pepper

Assalamualaikum wbt

Bicara tentang kambing pulak hari ni, first time hari tu perap kambing untuk aktiviti BBQ sempena gathering kawan-kawan encik suami. Resepi ni kawan satu pejabat yang kongsikan. 

Saya abadikan resepi rempah perap daging kambing bakar black pepper dalam blog ini untuk mudah saya rujuk dan juga untuk rujukan Nuraini dan Qamarulhuda di masa akan datang. 

So far, encik suami kata sedap je, so saya kongsikan dengan kawan-kawan pulak. Bila dah ada resepi dan memang dah ada yang cuba buat memang menjadi, lagi mudah nak guna jugak resepi ni. Dah terbukti menjadi kan, kira macam testimoni la tu.

kambing bakar (sumber google) - ampun, lupa snap gambar!

Kawan saya ni, bakar kambing pun suka-suka je, bukan nak jamu tetamu pun. Tapi sebab sedap, saya cuba la resepi tu. Apa pun, resepi ni memang boleh pakai. 

Resepi rempah perap daging kambing ni saya kasi nama Rempah Perap Daging Kambing Bakar Black Pepper. Main reason is, resepi ni banyak guna black pepper. Nak cover bau hamis kambing la kot.

Kami borong daging kambing kat pasar borong, dan minta tolong pakcik yang jual tu potong siap-siap ikut saiz biasa untuk bakar.

Sebelum share resepi rempah perap daging kambing bakar black pepper ni, nak kongsikan dulu tips nak cuci daging kambing untuk aktiviti bbq ni. Kredit kepada bapa mertua yang sudi berkongsi tips cuci daging kambing ni.
Respi Rempah Perap Kambing Bakar Black Pepper
Daging Kambing Siap Dicuci

Tips Cuci Daging Kambing :
  1. Gaul daging kambing dengan gula. 
  2. Basuh daging kambing dengan tepung gandum.
Gaul daging kambing dengan gula tu untuk cepatkan keluarkan darah dari daging kambing tersebut. Biar je 10 minit atau seberapa lama anda suka. Jangan la sampai berjam-jam pulak, bila nak perap kalau macam tu. 

Dah settle gaul dengan gula, basuh daging kambing dengan tepung gandum. Ayah cakap, nanti kurang bau hamis.

Ok. Daging kambing dah siap cuci. Jom buat rempah perap daging kambing bakar black pepper pulak.

Resepi rempah perap daging kambing bakar black pepper ni untuk hidangan 2 kg daging kambing.

Bahan-bahan untuk Rempah Perap Daging Kambing Bakar Black Pepper.

  • Lada Hitam (segengam)
  • Bawang Putih (1 labu)
  • Sos Cili
  • Sos Tiram
  • Minyak

Cara sediakan Rempah Perap Daging Kambing Bakar Black Pepper.

  1. Ketuk bawang putih.
  2. Panaskan kuali. Tumis bawang putih.
  3. Bila dah naik bau, masukkan lada hitam.
  4. Biarkan sejuk. Tumbuk lada hitam dan bawang putih sehingga lumat.
  5. Dalam mangkuk lain, campurkan sos cili dan sos tiram
Bawang putih dan lada hitam yang siap ditumis

Cara perap daging kambing :

  1. Gaul daging kambing dengan lada hitam dan bawang putih yang dah ditumbuk lumat sehingga sebati.
  2. Then, gaul dengan sos cili dan sos tiram
  3. Perap sekurang-kurangnya 30 minit. Lagi lama lagi sedap.
Mudah kan? Siap dah daging kambing diperap untuk acara BBQ. Nak grill pun boleh.

Pada yang berminat nak perap ayam jugak, boleh ikut resepi ni : REMPAH AYAM BBQ


Selamat mencuba dan Terima Kasih kerana membaca.


Memasak Satu Terapi, 
suhailey mohd noor


30 comments:

  1. TQ..nampak mudah dan ringkas..saya akan cubs

    ReplyDelete
  2. Nice akaq. Ni ibu kitew suh kitew masak sbb tuh kena jengah resepi. Harap menjadi. hihi

    ReplyDelete
  3. dah cuba=)...memang osem..best..tq ye

    ReplyDelete
  4. Suka baca entry ni, sebab kemas dan teratur. Inshaallah malam ni kami sekeluarga akan cuba. Tq kerana sharing. =)

    ReplyDelete
  5. bakal di cuba.. tq for ur kind sharing!

    ReplyDelete
  6. nk cuba juga weekend ni... kebetulan ada beli dgg kambing

    ReplyDelete
  7. weekend ni nak cuba... kebetulan baru jer beli dgg kambing dan tgh mencari resepi perap dgg kambing :)

    ReplyDelete
  8. Dh cuba....mmg sedap....wowwwww

    ReplyDelete
  9. tgh perap, nk mkn utk buke puasa. insyaAllah sodaaapppp !

    ReplyDelete
  10. Saya dah cuba... sedap tq for sharing

    ReplyDelete
  11. Salam puan, nk tnya part basuh dging kmbing dgn tepung gndum tu mcm mane sbenarnya yea? Bancuh tepung dgn air dlu ke? Sorry sy newbie dlm bab masak memasak ni.

    ReplyDelete
  12. wslm, just tabur je tepung, macam ada orang guna garam basuh ayam.

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum... sye dh try resepi ni... memang THE BEST!!!

    ReplyDelete
  14. salam puan... anggaran berapa sudu ye tuk sos cili, tiram n minyak tu... thanks

    ReplyDelete
  15. Salam. Daging perlu direbus ke terlebih dahulu

    ReplyDelete
  16. Salam. Daging perlu direbus ke terlebih dahulu

    ReplyDelete
  17. Tq sis..share resepi..resepi sis simple dan sedp..suami siap puji resepi sis t'baik..

    ReplyDelete
  18. terbaik 01132123292 http://raniokambingbakar.blogspot.my

    ReplyDelete
  19. Nak cubalah..asik tak jadi je buat syok sendiri

    ReplyDelete
  20. Perapan terbaik. Thanks for the recipe��

    ReplyDelete
  21. Ari tu aku dah try mmag sedap. Kali ni aku nk try 1 ekor pulok. Tapi tk tau nk bajek nk bubuh bahan dia?

    ReplyDelete
  22. T.kasih atas resepi ini. Mudah dan Insyallah sy akan cuba.

    ReplyDelete

Your Comment Is Our Motivation!
Thank You Very Much

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...