Monday, August 1, 2016

KIOSK ANIS COFFEE KEMAMAN KINI DIBUKA

Hai uolls, lama betul blog ni tak berupdate^^ my bad.sorry uolls.

Entri hari ni, khas untuk iced coffee lovers, iced green tea lovers & iced chocolate lovers! 

Sebenarnya kan uolls, Anis Coffee Kemaman dah lama jugak la beroperasi. Dalam 4 bulan gitu. Tapi disebabkan asyik takde masa nak update, hehe maka hari ni baru sempat nak up date sket blog ni.

Eh, lupa nak tanye, uolls dah try anis coffee belum ni? rugi tau tak cuba, kopi premium kot tu, harga murah bangat, tak setanding kualiti kopi dia tau.

meh nak citer sikit, anis coffee ni actually under same roof as anis chocolate moist yang super glamer tu. Cuba uolls tengok kat Kedai Mesra Petronas, confirm ade, kat mana-mana pun Kedai Mesra Petronas. Kalau takde tu, confirm stok dah habis. almaklum lah stok laku keras!

Berbalik kepada anis coffee tadi, ada lima (5) perisa yang uolls boleh pilih.

# iced chocolate
# iced mocha
# iced green tea
# iced coffee latte
# iced cappucino

Ada lima (5) je, so takde la pening nak pilih kan? 
Yang pasti, rasa dia memang sedap. 

Bukan nak puji sebab saya jual tapi disebabkan rasa yang sedap, berkualiti dan harga yang berpatutan, itu menjadi salah satu strong reason masa decide untuk sertai team anis coffee ni. 

Mana nak dapat kopi yang best, halal, team malay pulak tu kan yang handle bisnes ni. Of course we are proud to be in the team.

Dari segi harga, ada jugak yang cakap mahal, since other brand boleh jual RM 5 kan, but  for me, tak fair nak judge anis coffee sebab harga tanpa rasa dan tahu asal usul mana asal kopi anis coffee ni.

Setiap minuman keluaran anis coffee ni, ada ujian yang dijalankan (ujian makmal) supaya ianya selamat diminum bukan sekadar hanya untuk menjalankan perniagaan demi mengaut keuntungan semata - mata. Kiranya, aspek kesihatan juga diambil kira.

Makin jatuh cinta tau bila tahu pasal anis coffee ni. Matlamat founder anis coffee yang inginkan kopi yang bertaraf premium sampai kepada setiap penggemar kopi tapi pada harga mampu dimiliki semua golongan juga membuatkan kami berkobar-kobar meneruskan legasi anis coffee ini.

Eh, rasenya cukup dulu perkongsian entri kali ini. Dont worry, saya akan teruskan berkongsi tentang anis coffee ni dilain entri.

Sebelum terlupa, berikut adalah lokasi Kiosk Anis Coffee Kemaman :

Gerai No. 10,
Medan Selera Pasar Chukai 
(Belakang Gerai Buah)
24000 Kemaman
Terengganu

waktu operasi : 9 am - 4 pm
Nombor untuk dihubungi : 012 921 4064 / 012 211 5574

Jemput menikmati anis coffee yang super sedap, gerenti puas hati!

till then, assalamualaikum

Suhailey
Kuantan, Pahang
1 Ogos 2016

Wednesday, June 8, 2016

Resepi Scrambled Eggs Sedap & Mudah

Holla,

Entri ringkas just nak share resepi baru^^^. Macam dah tak reti nak menulis sebab dah lama sangat tak update blog ni tau. (blog owner ni, ntah busy ngan ape ntah :(.hihi)

Resepi ni memang mudah sangat, sedap tu of course la mengikut citarasa tukang masak yang rekacipta resepi ni kan! Ala, uolls mesti suka lah. sedap je ;)

Nuraini dan Qamarulhuda memang sangat sangat suka makan telur especially telur dadar. Memang makanan ruji they all telur dadar ni, mudah kerja mak tau, kasi makan telur dadar, nasi putih dan kicap sikit. Settle. Kenyang dan puas hati dah budak berdua tu.
telur hancur

Tapikan, sebab dah bosan asyik masak telur dadar je, mak dia ni buat scrambled eggs pulak. Korang pun sure bosan kan asyik masak telur dadar je. So far, depa tak komplen dan paling syok they all request more. So, kira sedap la kan, scrambled eggs versi mak dia ni (bangga kejap tau!)

Scrambled eggs ni senang sangat nak buat, malas or rajin je penentu segalanya tau. Nah resepi scrambled eggs mudah dan sedap versi mak nuraini & qamarulhuda ni :)

1. Telur gred A 3 biji
2. Susu Cair 100 mL (agak -agak je lah, berapa mL pun)
3. Bawang Holland  1/2 biji
4. Garam secukup rasa
5. Serbuk lada hitam 1 sudu teh
6. Tomato 1/2 biji (potong dadu)
7. Udang (optional) - rebus dulu tau
8. Minyak 4 sudu besar

Firstly, of course la kena pecahkan telur tu dulu. Then, masukkan susu cair, bawang holland, garam, serbuk lada hitam, tomato dan udang.

Kacau sampai sebati. Guna egg beater lagi bagus. Tapi kalau takde, sudu garfu pun boleh.

Jangan lupa masukkan air putih sikit, dalam 1 sudu. Ada beza tau kalau letak air ni. Ce try, baru nampak apa beza dia :).

Finally, panaskan kuali, masukkan minyak, then silalah goreng bancuhan telur tadi. Jangan lupa scramble kan ia, kang jadi telur dadar pulak.hihi

Mudah sangat kan? Sila cuba ye. Confirm sedap.

Thank you gais melawat blog ni & sudi baca entri tak seberapa ni tau.

Suhailey
8Jun2016
Kuantan

SALAM RAMADAN KAREEM

Assalamualaikum & happy ramadan gais!!

Didoakan semoga ramadan tahun ini membawa kerahmatan dan keberkatan kepada kita semua.
Mohon maaf jua di atas segala kekhilafan dari kami sekeluarga.

O Allah, please bless us.
O Allah, please give us your hidayah.
O Allah, please make things ease for us.
O Allah, save us from hellfire.

May Allah always with us.

Salam Ramadan Kareem,
Suhailey
8 Jun 2016
Kuantan

Friday, January 1, 2016

HAPPY NEW YEAR

Alhamdulillah, new year is arrived.

Lets fullfil this coming year with great things.

Semoga Allah swt mempermudahkan urusan kita semua. 


Ya Allah, bantulah kami dalam menjadi hambaMu yang bertakwa.

Ya Allah, bantulah kami dalam menjadi hambaMu yang sentiasa menghidupkan agamaMu.

Ya Allah, bantulah kami dalam mencari rezeki yang Engkau berkati.

Ya Allah, berikanlah hidayah kepada kami semua.


Suhailey
Kuantan
31.12.2015

Monday, November 23, 2015

Cara Buat Sup Daging

Time lunch, memang fikir nak makan je.
Tak ingat dah perkara lain. Dulu busy nak susukan anak, maklum lah taska dekat je dengan hospital. Sekarang, fikir nak makan je, anak dah hantar pengasuh. Mak fikir makan je lah.hihi

Teringat pulak kat sup daging mak time-time musim hujan macam ni. :) Syoknye kalau dapat makan. Since dah mengidam sangat ni, share resepi dululah. Dah lama mak ajar cara buat sup daging ni, tapi memandangkan rumah mak dekat je, maka, mak aje lah yang buat, saya tukang makan. :)
sup daging

Cara buat sup daging versi mak saya ni agak ringkas. Dah tahu anak dia tak rajin nak masak kot. hihi

Bahan yang diperlukan seperti berikut :
  • Daging
  • Sup Bunjut
  • Ubi Kentang
  • Halia 2 hiris
  • Kunyit 2 hiris
  • Bawang Merah 3 ulas
  • Bawang Putih 2 putih
  • Lengkuas 2 hiris
  • Lada Hitam
Cara buat :

1. Rebus daging bersama sup bunjut sehingga empuk.
2. Masukkan ubi kentang
3. Blend bahan-bahan lain.
4. Tumis bahan yang dah diblend.
5. Campurkan bahan tumis bersama sup dan ubi kentang.

Siap.:)

Selamat mencuba.

SuhaileyMohdNoor
23 November 2015
Kuantan,Pahang

Wednesday, October 28, 2015

RESEPI BROWNIES SEDAP, MUDAH & PANTAS

Assalamualaikum bloggers sekalian,

Korang suka makan dessert tak?
Macam puding, kek, brownies ke?
Saya memang suka makan dessert ni, walaupun memang dah tahu, manis dan tak elok sangat makan banyak.^^^
Dessert
Dah makanan sedap kan, of course makan je sesuka hati.hehe

Baru-baru ni, ada nampak sorang kakak ni, share resepi brownies kat facebook, bukan kakak tu jek, malah a few other friends kat FB jugak, resepi they all tu, nampak senang nak buat.
So, lepas mix and match resepi, dapatlah buat brownies secara mudah. 

Yang penting, sedap!.;)

Mudah sebab tak perlu double boil the chocolate. Hihi memang tak minat betul nak double boil the chocolate bar tau.

Jom tengok resepi Brownies macam dalam gambar ni :)


BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN

Bahan A :

#100g Butter
#100g Gula 
#90g Gula Perang
#2 Biji Telur Gred A

Bahan B :

# 130g Semisweet Chocolate Bar
# Secubit nescafe

Bahan C :

#100gm Tepung
#40gm Serbuk Koko
#Secubit Garam

CARA NAK BUAT BROWNIES SEDAP, MUDAH DAN PANTAS

# Masak Bahan A kecuali telur. Masak pada api sederhana tau. Make sure butter cair dan agak likat. Kacau untuk elak gula jadi caramelized. Tutup api dapur. Iolls masak atas kuali je tau :)

#Dalam 2-3 minit lepas tu, dah boleh masukkan telur. Kacau sehingga sebati. Nak guna whisk pun boleh.

#Masukkan Bahan B, kacau sampai semua coklat cair. In case coklat tu tak cair-cair jugak, masak atas dapur. Kejap je tau.

# Masukkan Bahan C pulak. Again, kacau sekata. Sambil tu, dah boleh start prepare loyang untuk bake the adunan.

# Masukkan semua adunan dalam loyang tersebut. Boleh tabur walnut/almond/choc chips kalau suka.
Almond yang keping tu sesuai sangat. Meriah brownies uolls tau ;)


# Then, bakar pada suhu 160 degree celcius selama 25 minit.

#Siap bakar, tunggu sejuk. Pastu boleh ngap!


Mudah dan cepat kan?
Tak percaya???? Sila cuba.

Sekian, resepi untuk hari ini.

Jangan lupa cuba, jangan lupa makan, jangan lupa kongsikan kegembiraan bersama yang lain.

SuhaileyMohdNoor
Kuantan,Pahang
28 Oktober 2015

Monday, October 19, 2015

7 Sebab Kenapa Anak Sukar Tidur

Dilema ibu-ibu bila bayi sukar tidur. Bila anak berjaga, of course ibu pun sama turut berjaga. Takkan nak biar anak main sorang-sorang kan? Bahaya tu.

Memang penat bila ibu pulak  perlu bangun awal untuk melaksanakan tugas sebagai pekerja dipejabat. Setuju tak?

Kesian ibu kan, tapi apa boleh buat. Kesian juga kat bayi tersebut. Saya ada baca artikel yang mengatakan, bayi yang kurang tidur, boleh mendatangkan banyak masalah. Huh, seram jugak baca tu.
7 sebab bayi sukar tidur

Artikel tersebut ada mention, pertumbuhan otak bayi mungkin terganggu sekiranya bayi kurang tidur kerana sebahagian besar kerja-kerja hormon terjadi ketika tidur. Ini termasuk hormon untuk pertumbuhan otak dengan pesat.

Dalam artikel tu, jelas membuktikan bahawa tidur adalah aktiviti penting buat bayi. So, bayi perlukan masa yang lama untuk tidur sebenarnya. Barulah otak dan tubuh mereka berkembang dengan baik.

Seeloknya, bayi berusia 0-6 bulan, tidur selama 16 jam sehari. Normal tau, bila usia semakin meningkat, waktu tidur bayi menjadi semakin berkurangan. Nak lebih bermain pulak kan.

Kenapa agaknya bayi sukar nak tidur terutama waktu malam? Teringin tak, nak tahu? Mesti ibu nak tahu kan? Betapa penting, bayi tidur lama. Malam kan memang waktu tidur.
Menurut pembacaan saya, ada beberapa sebab atau punca kenapa bayi sukar tidur tak kira la malam atau siang hari. Jom baca. Memang membantu sangat. 
7 sebab atau punca bayi sukar tidur. Jom Check
1. Lapar
Ye.Saya setuju sangat salah satu punca bayi sukar tidur sebab dia lapar. Anak kedua saya, Qamarulhuda macam tu. 
Selagi perut tak kenyang, memang tak tidur. Tengah tidur tu, kalau dia lapar memang dia akan bangun. Cari makanan.
2. Pampers penuh
Walaupun bukan semua bayi begitu, namun, ada bayi yang sukar tidur berpunca daripada pampers penuh. Tak selesa kot. 
So far, anak saya Qamarulhuda ok la. Bukan apa, kadang tak bangun pun tengah malam untuk tukar pampers, so saya assume ok la tu. ;) Tapi kalau siang, memang tak selesa dia nak tidur bila pampers penuh.
3. Suasana yang tidak selesa
Ada bayi yang sensitif dengan bunyi bising atau pun cahaya lampu. Persekitaran yang terlalu sejuk atau panas pun mempengaruhi anak atau bayi untuk tidur. 
Sebagai ibu, kena perhati dan fahami anak masing-masing. Lain bayi lain ragam kan?
4.Tumbuh gigi
Bergantung kepada bayi masing-masing jugak. Ada je bayi yang tak meragam bila tumbuh gigi. Ok je tidur macam biasa. Tapi, ada bayi yang memang tak selesa bila tumbuh gigi, asyik nangis je. 

Kesian. Menyusu pun kurang :(.


Boleh jugak cuba picit gusi anak dengan lembut untuk kurangkan rasa tak selesa. Just make sure basuh tangan dulu, untuk elak kuman membiak dalam mulut sikecil.
5.Gangguan kesihatan

Bila badan tak sihat, asyik meragam, tak selesa nak tidur. Ibu kena alert keadaan anak. Kena cek suhu, cepat -cepat usahakan turunkan suhu badan. Selesa sikit bayi nak tidur.


Tips ni mungkin boleh membantu : 5 TIPS KURANGKAN DEMAM ANAK
6.Terlalu akrab dengan ibu bapa
Memang syok tidurkan bayi, lagi-lagi kalo menyusukan dia. Tapi, hasil pembacaan, rupanya cara itu salah. Ibu sepatutnya, temankan anak sampai waktu hampir tidur je,bukan apa, untuk elakkan bayi terbiasa ok je bila dia terjaga, ibu tiada disisi.
7 sebab kenapa anak sukar tidur
Ini secara tidak langsung mendidik anak atasi kegelisahan dan membuatkan dia berkeyakinan di kemudian hari.


7.Tempat baru
Normal jika bayi sukar apabila berubah tempat tidur. Contoh paling mudah bila dihantar ke nursery atau rumah pengasuh, ambik masa jugak mereka nak sesuaikan diri. Bab tidur pun sama. 
Sekian, itulah 7 sebab kenapa bayi sukar tidur. Lepas ni, ibu-ibu tak perlu risau dah. Since dah tahu punca bayi sukar tidur, boleh plan penyelesaian ikut cara masing-masing. Lain bayi kan lain ragamnya.

Happy parenting!

SuhaileyMohdNoor
15Oktober2015
Kuantan,Pahang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...