Thursday, December 8, 2016

Tips Sediakan Makanan Untuk Si Kecil Supaya Pengasuh Tak Pening

Assalamualaikum uolls ;) :)

Ada yang tengah pening anak dah nak masuk 6 bulan ke? 
Anak dah mula makan, nak fikir menu lagi, nak fikir macamana nak uruskan kat pengasuh atau pun taska lagi. 

Macam - macam dalam fikiran, kan? Dah pernah melaluinya, faham sangat..hihi
Ibu berkerjaya memang gitu. Kena plan betul-betul, baru semua terurus.

Since kita ni bekerja kan, tak kisah lah waktu pejabat ataupun shift, mungkin gajet-gajet seperti warmer sangat membantu untuk memudahkan kita menyediakan makanan untuk anak kita. Kalau kita boleh prepare makanan sendiri lagi baik. 

Berdasarkan pengalaman saya, gajet berikut sangat membantu dalam penyediaan makanan anak saya.
Menyediakan Makanan Si Kecil Bukan lagi Mimpi Ngeri dengan adanya Gajet-gajet  Ini.

1. Blender

Saya memang guna blender yang jenis macam gambar ni, senang sebab ade container dia yang kecik tu, mudah untuk blend makanan yang sikit. Lagipun, blender macam ni banyak container, so each container tu boleh khaskan untuk blend bahan tu je.

Biasanya saya blend bubur brown rice. Makanan lain macam kurma, kena blend jugak. Bubur ayam pun.


2. Thermos

Thermos ni kegunaan untuk simpan makanan dan pastikan makanan tu tak sejuk. Biasanya, untuk hantar kepada pengasuh atau taska, thermos ni sangat berguna. Anak boleh makan makanan pada suhu yang tidak sejuk. Pengasuh atau pihak taska pun tak perlu susah susah nak panaskan. 

Macam thermos kat dalam gambar di atas tu, sudu pun disertakan sekali.

Zaman sekarang ni, macam - macam design thermos yang ada. Pelbagai saiz pulak tu. Tunggu sediakan duit sahaja. :)


Good thing bila guna thermos ni, brand ni tahan lama. Nuraini punye beli tahun 2010 pun masih elok boleh pakai.

3. Warmer

Untuk warmer, saya memang beli warmer yang boleh panaskan  expressed breast milk (ebm) dan makanan sekali. Kiranya 2 in 1 la ni. Nuraini dan Qamarulhuda both breastfeed, bottle & babyfood warmer ni sangat berguna.

Mudahkan kerja pengasuh dan taska jugak. Sometime, saya bekalkan frozen homemade food untuk anak-anak saya. Pengasuh/taska saya bekalkan warmer ni untuk panaskan makanan anak saya.

Banyak brand warmer yang cantik dan canggih dah zaman sekarang. Boleh buat pilihan nak warmer yang macamana :)
4. Electric Lunch Box


Haa..inilah rupa lunch box. Certain parents memang guna lunch box ni untuk masak makanan anak mereka. Agak mudah sebenarnya, since kita memang masak dalam kuantiti sedikit kan. Lagipun, penyediaan makanan menggunakan electric lunch box ni lebih cepat berbanding slow cooker.

Mommies boleh consider beli electric lunch box ni berbanding slow cooker. Apa pun ini hanya pendapat saya sahaja, berdasarkan pengalaman kawan - kawan yang memang guna electric lunch box ni. 

Kesemua gajet ni saya memang ada untuk mudahkan urusan apabila anak saya mula makan, cuma electric lunch box tu saya tak beli sebab dah ade rice cooker yang serbaguna dan multifunction.

Terima kasih kerana membaca. Jika anda idea yang lebih menarik dan mudah, boleh lontarkan idea korang diruangan komen.

thanks a lot uolls ;)


Suhailey
Kuantan,Pahang
8 Disember 2016

Wednesday, December 7, 2016

Tortila Wrap Mudah & Sedap

Mood Tortila sejak minggu lepas lagi :)
Alhamdulillah incik asben dan anak anak layan je kerenah mak diaorang ni. Maka, berTortilla lah sepanjang minggu :)

Adik request Popia Seaweed, umi pun dah buat kan, so tortilla ni kena la makan jugak :)

Untuk tortilla yang saya buat ni, ikut resepi sesuka hati jek. First attempt grill kan ayam tu, tapi rasenye ayam versi goreng lebih sedap.


Untuk wrap, saya suka wrap dari brand mission. Ade a few perisa tapi saya suka perisa garlic. Harga dia less than RM10 untuk 10 keping.

Filing dia pulak ikut suka hati tukang makan. Biasanya mesti ade fillet ayam, salad, cili benggala, tomato, timun dan kubis purple. 

Jangan bimbang, boleh add vege lain yang rase sesuai. Incase tak cukup bahan, boleh mix apa sahaja asal kena dengan selera.

Filing wrap 
Tortila wrap versi ni ada fillet ayam goreng crispy, hirisan tomato, salad dan cili benggala. Sos cili dan thousand island jangan dilupa. Boleh tambah mayonaise kalau ada dan suka.

Saya guna wrap Garlic :)

Nuraini punye

Tortila wrap versi Nuraini ni at last tinggal fillet ayam jek :)

Umi punye

Saiz tortila wrap ikut kuantiti filing :)

Tortila saiz besar tu umi punye & tortila saiz kecil tu, nuraini punye. Size tortila adalah berdasarkan filing tortila kat dalam tu..hehe

wrap versi gini 

Maka, siaplah tortila wrap untuk dimakan. Untuk dinner best ni, kalau diet lah. Kalau tak, mesti cari nasi punye..hihi


Mudah sangat kan nak buat tortilla ni, kacang putih orang kata! Cepat dan mudah. Express gittew.

Cukup untuk kali ini, jumpa uolls di next entry ok!

Suhailey
Kuantan,Pahang
7 Disember 2016

Tuesday, December 6, 2016

5 Testimoni Vitamin C Shaklee Kulit Kusam Kini Kembali Berseri

Holla,

Nice to meet uolls again!
Nak tanya, korang ada ambil suplemen vitamin c tak? Tak kisahlah brand apa, janji vitamin C. Share kat komen ok :)

Since, iolls suka sangat dengan vitamin C shaklee ni, teruja nak share testimoni vitamin c shaklee. Apa specialnye vitamin C shaklee ni? Orang duk sibuk cerita kat facebook kan...

Paling special ialah Vitamin C Shaklee ni bersifat sustained release! Apa itu sustained release?
Maksudnya, dos vitamin c disalurkan secara berperingkat ke dalam badan kita. Maka, vitamin C dibekalkan kepada badan dalam secara berterusan selama 5 jam untuk dos 1 biji vitamin C shaklee ni.
Bestkan, sekali makan untuk 5 jam. Bukan sekali telan supply vitamin c untuk time tu jek!

Vitamin C ni banyak fungsi, bukan untuk mencegah penyakit skurvi sahaja. Dalam pembetukan tulang, gigi dan gusi yang kuat.

Tapi, hari ni nak share testimoni vitamin c untuk keishatan kulit yang cantik :). 
Testimoni 1 :  Kulit dah tak kusam, kulit makin cerah, jarang demam, kulit rasa lembut je

Testimoni 2 : Muka dah tak macam jalan tar :)



Testimoni 3 : Muka berseri walaupun tanpa make up

Testimoni 4 : Tumit kaki tak pecah dah, Jerawat pasir menghilang & kulit makin lembut


Testimoni 5 : Kulit makin cerah, Jerawat surut, Parut jerawat cepat hilang & jeragat berkurangan

Haa, happy tau untuk mereka yang dah merasai kebaikan vitamin c shaklee ni. Kulit semakin terjaga kan, siapa tak nak?

Testimoni dari diri sendiri pulak, muka ni susah jeragat or even jerawat nak hinggap. Segan sungguh nak muncul! 

Bab selsema pulak, bye bye loratadine and ubat selsema yang lain, telan vitamin C ni biasanya berkuranglah selsema. Alhamdulillah sangat, breastfeed si kecil kan, memang elak makan any ubat tau.

You guys, belum try vitamin C tapi nak jaga kulit? This vitamin C is must have item tau.
Contact saya ditalian 012 921 4064 untuk maklumat lanjut. Kita diskus dulu sebelum beli.

Cash on delivery and postage di seluruh Malaysia disediakan :)

Suhailey
Kuantan,Pahang
5 Disember 2016


Monday, December 5, 2016

RUMAH UNTUK DIJUAL TERES 2 TINGKAT DI BINJAI KEMAMAN

RUMAH UNTUK DI JUAL 

Lokasi : Binjai, Kemaman

BAHAGIAN HADAPAN RUMAH

RUANG TAMU

SILING RUMAH

DAPUR

KABINET DAPUR

Cantikkan rumah dia ni? Dah siap renovate bagai.

In case korang berminat, boleh tengok-tengok dulu. Rumah ni bukan rumah saya, saya tolong iklankan kat blog saya ni je.

Boleh Hubungi owner rumah Encik Hamizie di talian 019 928 6080 untuk maklumat lanjut.

Boleh jugak panjangkan iklan ni kat kawan-kawan yang lain. Thank you gais.


SuhaileyMohdNoor
Kuantan,Pahang
012 921 4064

Friday, September 2, 2016

PENGEDAR SHAKLEE CHERATING

Assalamualaikum semua,
hai hai hai :) :) :)

Korang makan suplemen tak? Tak kisah la suplemen jenama apa pun, as long as suplemen tau. Saya dulu tak la suka sangat makan suplemen ni. Tak sedap kot. Tapi mungkin jugak masa tu masih bujang, muda dan tak buat kerja sangat. Badan sihat je kan.

Saya mula ambil suplemen secara konsisten selepas melahirkan anak. Kalau nak cerita pasal vitamin apa yang saya ambil dan jenama apa yang paling bagus, memang best nak cerita sebab dah try bermacam macam jenis jenama vitamin kan.

Dalam banyak -banyak jenama vitamin atau suplemen yang dah saya cuba, Shaklee merupakan jenama vitamin yang paling saya yakin dan suka untuk makan. Saya bermula dengan mengamalkan Energising Soy Protein  (ESP) untuk masalah penat, letih dan untuk pekatkan susu (masa tu saya breastfeed anak pertama) serta sumber tenaga sepanjang seharian bekerja.


Kenapa saya begitu yakin dengan vitamin shaklee ni?
Haaa cuba baca kat poster dibawah, sebab tu shaklee ni best! Vitamin keluaran Shaklee Corporation ni lengkap dengan Landmark study tau, belum lagi cerita tentang clinical research yang mereka jalankan untuk memastikan keberkesanan produk mereka dan juga demi memastikan vitamin shaklee selamat untuk dimakan oleh kita semua.

Best kan vitamin shaklee ni! Since vitamin shaklee ni begitu bagus, rasa tak sampai hati pulak tak berkongsi kebaikan vitamin ni dengan kawan-kawan semua tau.
Meh nak kasi tips sikit,  bila korang nak pilih vitamin, make sure kriteria seperti dalam poster dibawah ni dipenuhi ok. Saya bukan apa, just nak make sure korang dapat yang terbaik je. :)

Sekian untuk entri kali ni, kalau korang perlukan vitamin shaklee, jangan lupa hubungi saya tau! Penghantaran melalui khidmat poslaju dan gedex disediakan.
Mereka disekitar cherating, saya boleh membuat penghantaran secara percuma ke rumah anda.
Hubungi saya ditalian 012 921 4064 untuk maklumat lanjut tentang vitamin shaklee :)

Suhailey
Pengedar Shaklee Cherating
012 921 4064

Monday, August 1, 2016

KIOSK ANIS COFFEE KEMAMAN KINI DIBUKA

Hai uolls, lama betul blog ni tak berupdate^^ my bad.sorry uolls.

Entri hari ni, khas untuk iced coffee lovers, iced green tea lovers & iced chocolate lovers! 

Sebenarnya kan uolls, Anis Coffee Kemaman dah lama jugak la beroperasi. Dalam 4 bulan gitu. Tapi disebabkan asyik takde masa nak update, hehe maka hari ni baru sempat nak up date sket blog ni.

Eh, lupa nak tanye, uolls dah try anis coffee belum ni? rugi tau tak cuba, kopi premium kot tu, harga murah bangat, tak setanding kualiti kopi dia tau.

meh nak citer sikit, anis coffee ni actually under same roof as anis chocolate moist yang super glamer tu. Cuba uolls tengok kat Kedai Mesra Petronas, confirm ade, kat mana-mana pun Kedai Mesra Petronas. Kalau takde tu, confirm stok dah habis. almaklum lah stok laku keras!

Berbalik kepada anis coffee tadi, ada lima (5) perisa yang uolls boleh pilih.

# iced chocolate
# iced mocha
# iced green tea
# iced coffee latte
# iced cappucino

Ada lima (5) je, so takde la pening nak pilih kan? 
Yang pasti, rasa dia memang sedap. 

Bukan nak puji sebab saya jual tapi disebabkan rasa yang sedap, berkualiti dan harga yang berpatutan, itu menjadi salah satu strong reason masa decide untuk sertai team anis coffee ni. 

Mana nak dapat kopi yang best, halal, team malay pulak tu kan yang handle bisnes ni. Of course we are proud to be in the team.

Dari segi harga, ada jugak yang cakap mahal, since other brand boleh jual RM 5 kan, but  for me, tak fair nak judge anis coffee sebab harga tanpa rasa dan tahu asal usul mana asal kopi anis coffee ni.

Setiap minuman keluaran anis coffee ni, ada ujian yang dijalankan (ujian makmal) supaya ianya selamat diminum bukan sekadar hanya untuk menjalankan perniagaan demi mengaut keuntungan semata - mata. Kiranya, aspek kesihatan juga diambil kira.

Makin jatuh cinta tau bila tahu pasal anis coffee ni. Matlamat founder anis coffee yang inginkan kopi yang bertaraf premium sampai kepada setiap penggemar kopi tapi pada harga mampu dimiliki semua golongan juga membuatkan kami berkobar-kobar meneruskan legasi anis coffee ini.

Eh, rasenya cukup dulu perkongsian entri kali ini. Dont worry, saya akan teruskan berkongsi tentang anis coffee ni dilain entri.

Sebelum terlupa, berikut adalah lokasi Kiosk Anis Coffee Kemaman :

Gerai No. 10,
Medan Selera Pasar Chukai 
(Belakang Gerai Buah)
24000 Kemaman
Terengganu

waktu operasi : 9 am - 4 pm
Nombor untuk dihubungi : 012 921 4064 / 012 211 5574

Jemput menikmati anis coffee yang super sedap, gerenti puas hati!

till then, assalamualaikum

Suhailey
Kuantan, Pahang
1 Ogos 2016

Wednesday, June 8, 2016

Resepi Scrambled Eggs Sedap & Mudah

Holla,

Entri ringkas just nak share resepi baru^^^. Macam dah tak reti nak menulis sebab dah lama sangat tak update blog ni tau. (blog owner ni, ntah busy ngan ape ntah :(.hihi)

Resepi ni memang mudah sangat, sedap tu of course la mengikut citarasa tukang masak yang rekacipta resepi ni kan! Ala, uolls mesti suka lah. sedap je ;)

Nuraini dan Qamarulhuda memang sangat sangat suka makan telur especially telur dadar. Memang makanan ruji they all telur dadar ni, mudah kerja mak tau, kasi makan telur dadar, nasi putih dan kicap sikit. Settle. Kenyang dan puas hati dah budak berdua tu.
telur hancur

Tapikan, sebab dah bosan asyik masak telur dadar je, mak dia ni buat scrambled eggs pulak. Korang pun sure bosan kan asyik masak telur dadar je. So far, depa tak komplen dan paling syok they all request more. So, kira sedap la kan, scrambled eggs versi mak dia ni (bangga kejap tau!)

Scrambled eggs ni senang sangat nak buat, malas or rajin je penentu segalanya tau. Nah resepi scrambled eggs mudah dan sedap versi mak nuraini & qamarulhuda ni :)

1. Telur gred A 3 biji
2. Susu Cair 100 mL (agak -agak je lah, berapa mL pun)
3. Bawang Holland  1/2 biji
4. Garam secukup rasa
5. Serbuk lada hitam 1 sudu teh
6. Tomato 1/2 biji (potong dadu)
7. Udang (optional) - rebus dulu tau
8. Minyak 4 sudu besar

Firstly, of course la kena pecahkan telur tu dulu. Then, masukkan susu cair, bawang holland, garam, serbuk lada hitam, tomato dan udang.

Kacau sampai sebati. Guna egg beater lagi bagus. Tapi kalau takde, sudu garfu pun boleh.

Jangan lupa masukkan air putih sikit, dalam 1 sudu. Ada beza tau kalau letak air ni. Ce try, baru nampak apa beza dia :).

Finally, panaskan kuali, masukkan minyak, then silalah goreng bancuhan telur tadi. Jangan lupa scramble kan ia, kang jadi telur dadar pulak.hihi

Mudah sangat kan? Sila cuba ye. Confirm sedap.

Thank you gais melawat blog ni & sudi baca entri tak seberapa ni tau.

Suhailey
8Jun2016
Kuantan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...