Hari ni nak share resepi salah satu kegemaran orang
Terengganu iaitu ikan singgang! Penduduk negeri lain pun suka jugak masakan ni
barangkali, tapi tak pasti pulak masakan ni dipanggil ikan singgang jugak or
nama lain.
Resepi ni turun temurun daripada keluarga mak dan diamalkan
oleh kami adik beradik. Saje share resepi ni kat blog so that senang nak buat
rujukan dikemudian hari. Kalau tulis kat buku, confirm hilang, takpun kena koyak
dengan cik nuraini sayang!
ikan singgang ala suey
Jom tengok apa yang
diperlukan untuk masakan ikan singgang resepi suey ini ye!
Ikan
Boleh guna samada ikan selayang or ikan aye a.k.a ikan
tongkol! Both ikan pun sedap tapi ikan selayang lagi senang nak manage tau.
Berapa banyak nak kena guna ni? Ok, kalau ikan selayang, untuk makan 2-4 orang,
separuh pun dah ok, kalau ikan tongkol pulak, sekeping dah cukup. Tapi, kalau
anda jenis yang suka ratah ikan dalam kuah ni, letak la lebih. Macam kami ni,
kami lebih prefer makan ikan goring daripada ikan dalam kuah singgang tu, maka
memang kami letak seminimum yang mungkin dalam kuah singgang tuh. Selebihnya
kami goreng je ikan tu.
Seterusnya,
bahan-bahan lain
Kita perlukan lengkuas, kunyit (serbuk pun boleh), asam
keping, bawang putih dan cili padi (nak bagi kit sikit!) lengkuas tu 2-3
hirisan dah cukup. Kunyit pulak, kalau guna kunyit serbuk, agak2 dah kuning
sikit kuah tu cukuplah, dan jika guna kunyit hidup, setengah inci dah cukup
tau! Asam keping pulak sekeping dah cukup. Cili padi ikut tahap kepedasan yang
anda mahu ye! Suey letak 2 biji je.
Ok, macamana nak masak???
Sonang ajo…letak semua bahan termasuklah ikan dalam periuk
berisi air dan letak atas dapur gas, masak la..masukkan garam untuk bagi rasa
tau!. Masak sehingga mendidih.
Siap!!!
Senang sangat kan??
p/s : masakan ikan singgang ini sangat best dihidangkan bersama ikan goreng, kangkung celur dan juga budu!
Jom masak-masak!
No comments:
Post a Comment
Your Comment Is Our Motivation!
Thank You Very Much