Wednesday, August 4, 2021

Resepi Tomyam Seafood Thai Mudah

 Assalamualaikum and good day everyone,


Lama tak meninggalkan jejak di sini. Dah bertahun tiada entri baru. Alhamdulillah, hari ni tergerak hati untuk menulis lagi.

Lately, sedikit rajin untuk mencuba resepi baru. Teringat zaman-zaman rajin memasak, cuba resepi baru, paling best memasak kat rumah mak. Seronok memasak kat sana kerana dapur yang luas, semua bahan complete and ramai yang akan menghabiskan masakan tersebut :)

Berbalik kepada tujuan asal menulis hari ini, sebenarnya nak kongsi resepi je. Simpan di sini untuk rujukan sendiri pada masa hadapan dan juga sebagai peninggalan kepada Nuraini, Qamarulhuda dan Sufiyullah.  Suatu hari nanti, mana la tahu, diaorang rindu nak makan tomyam macam umi they all masak, boleh rujuk sini untuk resepi ;).

Resepi yang saya nak kongsikan hari ni, simple dan mudah untuk disediakan. Saya suka resepi ni sebab ia mudah disediakan dan mengambil masa yang singkat. Rasa pun sedap je. Sesuai untuk disediakan kepada para tetamu juga :).

Jom check peti ais, ada tak bahan-bahan ni, boleh terus cuba jika ada. Bahan - bahan yang diperlukan untuk masak Tomyam Seafood kegemaran saya ni adalah seperti berikut :

Air
Udang 
Sotong
Serai
Lengkuas (optional)
Perencah Tomyam Thai
Kicap Sotong
Air Perahan Limau
Daun Limau Purut
Susu Cair

Sikit je kan, bahan-bahan yang diperlukan. Boleh sangat kalau korang nak cuba. Dah banyak kali juga saya masak tomyam seafood thai guna resepi ni, memang menjadi kegemaran saya dan anak-anak dah.

Kita teruskan dengan cara untuk masak Tomyam Seafood Thai ni. Mula-mula, panaskan kuali. Bila kuali dah panas, boleh masukkan air, sebelum masukkan udang dan sotong :). Kuantiti air tu, boleh agak-agak sampai tenggelam semua haiwan dalam kuali tersebut. Hihi. Lagi banyak haiwan yang kita masukkan dalam kuali, lagi banyak air yang diperlukan.

Kemudian, masukkan serai. Satu atau dua batang serai dah cukup. Next, boleh masukkan perencah tomyam thai. Perencah tomyam thai yang saya guna ni, saya beli dari LYC. Tunas Manja pun ada jual rasanya. Perencah tomyam thai yang memainkan peranan yang penting untuk pastikan tomyam seafood thai ni, begitu sedap. Pilih perencah yang sedap, recommended by orang lain, inshaAllah tomyam tu sedap. Untuk seorang makan, saya masukkan lebih kurang sesudu besar perencah tersebut. 

Dah kacau sehingga sebati, masukkan pula kicap sotong dan air perahan limau. Kemudian, masukkan susu cair sikit dalam 1-2 sudu besar. Perasakan tomyam seafood thai dengan gula dan garam mengikut selera masing-masing. Dah siap! :)  

Tips memasak :
Kalau masakan tu ada rasa terlebih masam sikit, boleh counter dengan tambah air dan letak garam. Kalau masaka tu terlebih manis pulak, boleh counter dengan garam  juga. 


KakSuey
CookingForLovedOne




No comments:

Post a Comment

Your Comment Is Our Motivation!
Thank You Very Much

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...